Home

Jouni Kerminen Oy:n Kivunhoitoklinikka Jouni ja Iiro Kerminen

 

Olemme hoitaneet reilut 28 vuotta mm. pää-, niska-, hartia-, polvi- ja selkäkivuista kärsiviä ihmisiä ja saaneet niihin varsin monipuolisen koulutuksen. Olemme matkan varrella törmänneet oikeisiin henkilöihin, jotka ovat olleet halukkaita jakamaan tietotaitoa kivunhoidoista ja erikoistekniikoista hoidettaessa kipupotilaita.

Opettajina eri kursseilla ja työelämässä ovat olleet mm. hieroja/kouluttaja Kimmo Linden, Fysiatri Jari Ylinen, kiropraktikko Seppo Hyökki, ”kovakäsi” Eino Korhonen jo yli 40 vuotta vaativia urheiluhierontoja tehnyt hieroja. He ovat hankkineet tiedon kymmenien vuosien kovalla työllä. Heidän opastuksensa on ollut tärkeää ja opastavaa.

Ongelmallista kivunhoidoissa on Jounin mielestä se, että osa hoitajista koulutuksesta riippumatta eivät tee raskaita käsillä tehtäviä lihas- ja pehmytkudoskäsittelyjä, joita krooniset lihaskivut aluksi useimmiten vaativat. Kaikkeen hoitoon yritetään kehittää laite tai sitten jumppautetaan ja katsotaan itse sivusta. Myöskään pelkkä nikamakäsittely ei auta kuin hetkellisesti, jos lihaksisto on tukossa. Kokemuksesta tiedämme, että suuri osa niska-, hartia- ja selkäsäryistä johtuvat syvienlihaksien kovettumista (kuona-aineet, supistuneet lihassyyt ym.). Ja jos tällaista tukossa olevaa lihaksistoa rasitetaan jumpalla ja lihaskuntoharjoittelulla, niin se menee entistä huonompaan kuntoon. Ensin pitää saada kuonat ja kovettumat pois, jotta aineenvaihdunta ja verenkierto saadaan toimimaan normaalisti ja sen jälkeen jo jumppa, lihaskuntoharjoittelu ja nikamakäsittely auttavat paremmin.

Asiakkaiden kertomuksesta tiedän, että on hoitomenetelmiä (mm. Kelan kuntoutuksia) joissa tehdään ensimmäisenä lihaskuntotestaus ja sen perusteella aloitetaan kova harjoittelu, koska testauksessa on ilmennyt lihasheikkouksia. Ikävä kyllä lihaskuntotestaus ei ole luotettava, jos lihaksistoa ei ole ensin hoidettu kuntoon. Tukossa oleva lihas ei toimi kunnolla ja testatessa se on heikkovoimainen. Ja jos tällaista tukossa olevaa lihasta/lihasryhmää aletaan kovalla jumpalla ”vahvistamaan”, niin se tulee entistä kipeämmäksi. Esimerkiksi jos pakaralihakset ovat jännittyneet ja kuona-aineita täynnä niin niiden lihasvoima on huono. Jo 20 minuutin perusteellisessa voimakkaalla syvälihashieronnalla saadaan pakaralihaksien aineenvaihduntaa ja verenkiertoa parannettua merkittävästi kuten myös lihasvoimaa. Tästä minulla on 29-vuoden kokemus! Ja tämän todetakseen ei tarvitse tuhansien eurojen koneita ja laitteita. Vaivannäköä, voimia ja osaamista se hoitajalta vaatii, ei muuta.

Harmillista, että lihas- ja pehmytkudoskipuja aiheuttavien kovettumien toteamiseen ei ole laitetta. Pitää olla tutkimiseen tottuneet kädet ja se vaatii vuosia ennen kuin sen oppii kunnolla. Hierojat on tähän selvästi paras ammattikunta, omasta kokemuksesta voin näin sanoa. Mielestäni lääkärit eivät koulutuksessaan ehdi millään oppimaan lihaskovettumien ja niiden aiheuttamien heijasteiden ja kipujen tutkimista kunnolla. On toki lääkäreitä, jotka ovat itse hankkineet lihas- ja pehmytkudos käsittelyn ja tutkimisen taidon mutta heitä on aivan liian vähän.

Haluan ottaa tässä esille vielä harhaluulon, josta kuulee kertomuksia viikoittain. Selkäkipujen syystä 50-vuotiaalle kerrotaan, että alaselänkivut johtuvat kulumista jotka näkyvät röntgenkuvissa nikaman pikkunivelissä (fasettinivel). Ikävä kyllä, tämä logiikka ei toimi, sillä jos kuvataan kaikki 50-vuotiaat, niin jokaisella on alaselän nikaman nivelpinnoilla jonkin asteista kulumaa, mutta vain harvalla on selkä kipeä. Jos nivelien kulumat aiheuttaisivat kivun, niin kaikilla pitäisi olla selkä kipeä. Selitys on ontuva. Muita hyviä esimerkkejä näistä vastaavanlaisista tapauksista löytyy lääkäri Pentti Raasteen teksteistä, joita on luettavana sivuillani ”artikkeleita ja uutisia" -osiossa. Pentillä on mielenkiintoiset sivut osoitteessa www.penttiraaste.com.

Vantaalla10.06.2018
Jouni Kerminen